Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Kenmerken van kanker

Kanker is een aandoening waarbij lichaamscellen ongecontroleerd beginnen te delen, waardoor ze niet langer kunnen stoppen met groeien en zich verspreiden naar omliggende weefsels. In sommige gevallen kunnen deze abnormale cellen zich zelfs uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Kanker kan zich in principe in elk deel van het lichaam ontwikkelen.

Kanker geeft niet altijd meteen klachten. Je krijgt vaak pas klachten als de tumor groter wordt, of doorgroeit in weefsels om de tumor heen. Of als er uitzaaiingen zijn. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Op kanker.nl vind je hierover uitgebreide informatie.

De ziekte uit zich natuurlijk bij iedereen anders, maar feit is dat het invloed kan hebben op je studie. Er zijn verschillende aanpassingen en regelingen die jou kunnen helpen tijdens je studietijd.

Dit kom ik tegen

Belemmeringen bij studeren met kanker

Als student met kanker kun je tegen verschillende belemmeringen aanlopen.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die je kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog meer over en krijgt meer tips en handvatten. Staat jouw belemmering hierboven niet genoemd? Bekijk dan het overzicht van alle belemmeringen.

Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mij?

Dit heb ik mogelijk nodig

Ondersteuning en voorzieningen bij studeren met kanker

Er zijn verschillende aanpassingen of voorzieningen beschikbaar die jou kunnen helpen tijdens je studie aan de hogeschool of universiteit. Zo zijn er landelijke regelingen, maar ook jouw onderwijsinstelling biedt extra ondersteuning.

Als student met kanker heb je mogelijk het volgende nodig:

  • Hulp bij studiekeuze: Een studie kiezen is leuk, maar soms ook moeilijk. Er zijn verschillende mensen die jou bij je studiekeuze kunnen helpen.
  • Aanmelden en kennismaken: Je hebt een keuze gemaakt en je meldt je op tijd aan. Je maakt kennis met medestudenten en met de mensen van de opleiding en verkent de mogelijkheden en faciliteiten van de opleiding. Soms heb je nog extra vragen.
  • Aangepast studieprogramma: Vaak bieden hogescholen en universiteiten mogelijkheden om roosters, planningen en toets data aan te passen, als je meer behoefte hebt aan flexibiliteit.
  • Financiële ondersteuning: Als je studeert met kanker, dan heb je misschien vragen of zorgen over geld. Vraag je onderwijsinstelling waar mogelijk om hulp en zorg dat je het tijdig meldt als je tegen problemen aanloopt. Een studieadviseur, studiebegeleider of studentendecaan kan je vaak doorverwijzen naar de persoon die financiële mogelijkheden kent binnen jouw school (coördinator financiële  regelingen) en kan soms helpen met de aanvraag hiervan.
  • Onderwijs- en toetshulpmiddelen. Soms heb je tijdens je studie hulpmiddelen nodig voor het volgen van colleges of het maken van toetsen.
  • Begeleiding & advies. Misschien heb je baat bij ondersteuning voor het plannen en organiseren van je studie. Vraag na bij je studiebegeleider wat voor mogelijkheden er zijn. Sommige onderwijsinstellingen bieden bovendien een buddyprogramma aan. Een ouderejaarsstudent kan je dan bijvoorbeeld op wekelijkse basis helpen met het maken van een studieplanning..
  • Rechten en plichten: Scholen moeten hun best doen om aanpassingen te maken en extra begeleiding te bieden. Ook als student heb je plichten. Dit is in verschillende wet- en regelgeving vastgelegd. 
  • Toegankelijkheid gebouwen: Iedereen moet gebruik kunnen maken van dezelfde faciliteiten op een school. Een gebouw dat geschikt is voor alle studenten zorgt ervoor dat zij zich er prettig voelen.
  • Vervoer: Soms zijn er ook voorzieningen waar je gebruik van kunt maken, bijvoorbeeld een vergoeding voor taxikosten.
  • Ervaringen delen: Hier delen ervaringsdeskundige studenten hun belemmeringen, hoe ze daarmee omgaan en wat hun tips zijn voor onderwijsprofessionals of werkgevers en ook de studenten zelf.
  • Bijbaan: Kanker hebben (gehad) heeft vaak gevolgen voor je studie. Vaak ben je niet in de gelegenheid om naast je studie te werken. Gelukkig kun je vaak gebruik maken van voorzieningen en financiële hulp. Vraag naar de mogelijkheden. 
  • Hulp bij stage: Soms kun je een extra steuntje in de rug gebruiken bij je stage. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met dilemma’s zoals: vermeld ik mijn ziekte wel of niet? Of misschien weet je niet goed hoe je hiermee het beste kan omgaan tijdens je stage. Ook zijn verschillende personen en/of organisaties die jou hier mogelijk bij kunnen helpen.
  • Hulp bij afstuderen: Je rond je studie af met een afstudeeropdracht of stage. Verschillende onderwijsprofessionals kunnen je hierbij ondersteunen. 
  • Hulp bij overgang naar werk: Soms kun je een extra steuntje in de rug gebruiken bij jouw overstap van opleiding naar werk. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met dilemma’s zoals: vermeld ik mijn ziekte wel of niet bij een sollicitatie? Of misschien weet je niet goed hoe je het beste hiermee kan omgaan tijdens je werk. Ook zijn verschillende personen en/of organisaties die jou hier mogelijk bij kunnen helpen.

 Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?

Tips

Vraag op tijd hulp

Antwoord

Elke student is anders en iedereen heeft een andere hulpbehoefte. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist hartstikke sterk, want hiermee laat je zien hoe graag jij jouw studie succesvol af wilt ronden. Ga in gesprek met een coördinator of vertrouwenspersoon op jouw opleiding en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf alvast op waar jij behoefte aan hebt en welke hulp jij nodig denkt te hebben.

Tips over studeren en kanker

Lotgenotencontact

Antwoord

Wil je graag in contact komen met lotgenoten?

Heb je een vraag?

Organisaties

Via de Hulpwijzer vind je organisaties die expertise hebben op jouw ondersteuningsbehoefte. Bekijk de mogelijkheden van deze tool.