Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Informatie over afstuderen

Je rond je studie af met een scriptie, een afstudeeropdracht of stage. Je gaat op zoek naar een onderwerp en krijgt begeleiding van een docent of afstudeerbegeleider. Loop je tegen belemmeringen aan omdat je het bijvoorbeeld lastig vindt om een goede planning te maken? Of lukt het je niet om structuur aan te brengen in al die informatie die je hebt verzameld? Verschillende onderwijsprofessionals kunnen je hierbij ondersteunen. Deze lichten we hieronder voor je uit.

Klaar met je studie?

Ben jij straks klaar met je opleiding? Dan zit je vast al met je hoofd bij je diploma-uitreiking, vakantieplannen, vervolgstudie of eerste baan. Maar heb je ook al nagedacht over wat je bij DUO moet regelen voor je studiefinanciering en/of studentenreisproduct? Het kan ook zijn dat je wilt stoppen met je studie. Op deze pagina vind je ook tips over wat je allemaal moet regelen.

Wie heeft welke rol?

Begeleiding vanuit de onderwijsinstelling

  • De scriptiebegeleider of afstudeerbegeleider ondersteunt je in het afstuderen. Je stelt een afstudeerplan op en samen maak je hierover afspraken. De ene docent is de andere niet. Schat samen in welke docent met kennis van zaken je het beste kan begeleiden. Het is belangrijk dat je een begeleider hebt waarbij je vertrouwd voelt en die bereid is om jou helpen en te begeleiden in jouw specifieke situatie.
  • De examencommissie beslist of je mag afstuderen via een aangepaste eindopdracht. Vraag bij hen op tijd een alternatieve opdracht aan om de vereiste competenties te kunnen aantonen.

Wat jij kan doen

  • Het is belangrijk dat jouw begeleider begrip voor jou heeft en bereid is om rekening te houden met jouw ondersteuningsvraag. Het is goed om eerst openlijk te bespreken welke belemmering je verwacht tijdens het project en vragen of de docent er open voor staat om jou hier extra begeleiding in te bieden.
  • Maak een zo concreet mogelijk afstudeerplan met een reële planning.
  • Maak duidelijke afspraken met je begeleider en bespreek wederzijdse verwachtingen.
  • Vraag om advies en ervaringen van anderen over hun afstuderen.

Klaar met je studie?

Online wijzigingshulp: zo geregeld met een stappenplan

Ga je na de zomer verder studeren? Of start het werkende leven misschien? In beide situaties moet je het een en ander regelen bij DUO. Het is belangrijk dat je op tijd weet welke wijzigingen je aan DUO moet doorgeven. Op duo.nl/klaarmetjestudie staat een handige wijzigingshulp met stappenplan. Daarmee weet je binnen 1 minuut wat er voor de studiefinanciering en het studentenreisproduct geregeld moet worden. De hulp legt ook uit hoe het verdergaat met je mogelijke schuld na het stoppen met je opleiding.

Stoppen met studeren

Stop je met studeren? Voorkom boetes en zorg ervoor dat je het studentenreisproduct stopzet bij een ophaalautomaat. Dit gaat niet automatisch. Ook de studiefinanciering moet stopgezet worden in Mijn DUO. Meer info over het stopzetten van het studentenreisproduct vind je op duo.nl/stopzetten.

Download je diploma

Ga je verder studeren of werk zoeken? Vaak moet je dan kunnen aantonen welk diploma je hebt behaald. De meeste Nederlandse diploma’s worden automatisch opgenomen in Mijn diploma’s. Je kunt in Mijn diploma’s gratis een digitaal uittreksel downloaden en dit doorsturen naar de vervolgopleiding of werkgever. Ga naar mijndiplomas.nl voor meer informatie.

Hoe kom ik in contact met andere studenten met een ondersteuningsvraag?