Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Informatie over geldvoorzieningen

Vind je, vanwege je ondersteuningsbehoefte, het lastig om financieel rond te komen? Er zijn verschillende regelingen waar je misschien gebruik van kunt maken. Volg je als mbo-student een beroepsopleidende leerweg (bol) dan heb je vanaf je 18e tot je 30e recht op studiefinanciering. Studiefinanciering in het mbo bestaat uit een basisbeurs, een aanvullende beurs, een reisproduct voor de ov-chipkaart en een lening. Stap je over van het mbo naar het hbo dan kan je opnieuw studiefinanciering krijgen. Opgebouwde schulden blijven wel staan. Ga voor meer informatie over studiefinanciering naar duo.nl.

Op deze pagina vind je nog meer regelingen en tips die jou kunnen helpen. 

Regelingen op school

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?

Tips

Verwacht je studievertraging op te lopen?

Antwoord

Loop je studievertraging op of verwacht je dit te gaan oplopen, geef dit dan zo snel mogelijk door aan je studiebegeleider.

Wat als je al Wajong hebt?

Antwoord

Je hebt geen recht op studietoeslag als je al Wajong hebt.

Hoe krijg je financiële ondersteuning en wat zijn de voorwaarden?

Antwoord

Benader hiervoor je studiebegeleider op school. Voor elke financiële regeling geldt dat er strikte voorwaarden gelden om hier aanspraak op te maken. Check dus van elke financiële regeling de originele bron en vraag je school waar mogelijk om hulp!

Heb je geldzorgen?

Antwoord

Heb jij zorgen over geld? Blijf er niet mee rondlopen en kom op tijd in actie. Doe anoniem de test op geldfit.nl en ontdek wat jij kan doen. Je kunt ook een persoonlijk gesprek hebben met een Geldfit-coach. Bel gratis 0800-8115 of chat met een Geldfit-medewerker voor snel en anoniem advies.

Welke verzekeringen zijn voor jou gunstig?

Antwoord

Als student moet je een aantal verzekeringen afsluiten. Op https://www.studenten-zorgverzekeringen.nl/ kun je informatie vergelijken van zorg- en andere verzekeringen. In de informatievoorziening richt het platform zich ook specifiek op studenten met een functiebeperking, chronische aandoening of andere bijzondere studieomstandigheden die om extra ondersteuning vragen.

Checklist Rijksoverheid

Antwoord

Je gaat studeren. Dan krijg je te maken met je studiekeuze, het aanmelden voor een opleiding en studiefinanciering. Maak een persoonlijk overzicht. Gebruik deze handige tool en ontdek wat je allemaal moet regelen als je gaat studeren en waar je recht op hebt: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/vraag-en-antwoord/checklist-studeren.

Organisaties

Geldfit

Antwoord

Geldfit is een anonieme test om inzicht te krijgen in de financiële  mogelijkheden. Studenten kunnen ook een gratis persoonlijk gesprek aanvragen met een Geldfit-coach via 0800-8115. Ook chatten met een Geldfit-medewerker voor snel en anoniem advies, is mogelijk. 

Contact: helpen@geldfit.nl | Website: Geldfit

Informatiepunt Wajong

Antwoord

Informatiepunt Wajong is voor iedereen die een vraag heeft over de veranderingen in de Wajong. Dus voor de Wajonger zelf, maar ook voor ouders en verzorgers, begeleiders, jobcoaches, etc. 

Contact: wajong@iederin.nl | Website: Informatiepunt Wajong

Per Saldo

Antwoord

Per Saldo geeft advies, ondersteuning en komen op voor belangen als het gaat om een persoonsgebonden budget.

Contact: info@pgb.nl | Website: Per Saldo 

UWV

Antwoord

UWV is een vitaal onderdeel van de samenleving en werkt voor iedereen op de arbeidsmarkt. UWV zet zich in om werkloosheid en arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Contact: 088 - 8989294 | Website: UWV

MEE Zuid-Limburg

Antwoord

MEE Zuid-Limburg geeft advies en ondersteuning voor jongeren met beperking of andere kwetsbaarheid voor wanneer het niet zo lekker loopt. Bijvoorbeeld po school, met werk, wonen of geldzaken. 

Contact: info@meezuidlimburg.nl | Website: MEE Zuid-Limburg

Ieder(in)

Antwoord

Ieder(in) is een organisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte waar veel organisaties bij zijn aangesloten. Zij behartigen belangen, ondersteunen en informeren.

Contact: post@iederin.nl | Website: Ieder(in)

Meer mogelijkheden buiten de onderwijsinstelling

Antwoord

Er zijn verschillende organisaties die jou wellicht kunnen helpen bij jouw ondersteuningsbehoefte. Klik hier voor het totale overzicht.