Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Informatie over voorzieningen voor vervoer

Het is soms lastiger om school te bereiken als je als student mbo een functiebeperking of een ondersteuningsbehoefte hebt. Bijvoorbeeld omdat je moeite hebt om met het openbaar vervoer te reizen, je een aangepaste auto nodig hebt of zelf geen auto kunt rijden. Er zijn daarom voorzieningen mogelijk op het gebied van vervoer die jou hier bij kunnen helpen.

Landelijke regelingen

Studentenreisproduct

Via duo.nl/reizenmbo kun je ook een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee kun je gratis of met korting reizen met trein, bus, tram en metro. Ook als je nog geen 18 bent.

Autorijden met een functiebeperking

Autorijden geeft een gevoel van vrijheid. Je kunt gaan waar je wilt, wanneer je wilt. Als je een beperking hebt, is die vrijheid extra belangrijk. Bijvoorbeeld als je afhankelijk bent van een rolstoel, een prothese hebt of last hebt van vervelende gezondheidsklachten. Met een rijbewijs kun je een mobiel en zelfstandig leven leiden. Heb je een lichamelijke beperking die de rijvaardigheid beïnvloedt? Dan heb je een Verklaring van geschiktheid nodig, die je krijgt door bij het CBR een Eigen Verklaring aan te vragen. Zo moet het CBR eerst je rijgeschiktheid beoordelen. En moet je auto misschien aangepast worden. Neem voor je persoonlijke situatie altijd eerst contact op met een arts, een verzekeraar of het CBR.

Vergoeding voor een aangepaste auto

Goed om te weten: iedere situatie is anders. Of je een vergoeding krijgt, hangt af van veel verschillende dingen. Van je beperking bijvoorbeeld. En de auto die je hebt. Het kan lang duren voor je een aanpassing aan je auto helemaal geregeld hebt. Vanaf de aanvraag tot de uiteindelijke aanpassing ben je soms wel een half jaar bezig. Je kunt soms een vergoeding krijgen om je auto aan te laten passen op je lichamelijke beperking. Wil je hier gebruik van maken? Dan is het slim om dit eerst te regelen. Je kunt namelijk vaak geen vergoeding meer aanvragen als je de aanpassing al hebt laten doen. Bijvoorbeeld omdat vaak de goedkoopste oplossing vergoed wordt. Vraag dus altijd de vergoeding aan vóór je je auto laat aanpassen.

Verzekering afsluiten met een lichamelijke beperking

Verzekeraars willen het weten als je een lichamelijke beperking hebt die het autorijden kan beïnvloeden. Dit moet je dan ook opgeven bij het afsluiten van een autoverzekering. Er zijn verzekeraars die je op basis hiervan niet accepteren. Independer helpt je graag bij het vinden van een autoverzekering. Maak een vergelijking  (https://www.independer.nl/autoverzekering/intro.aspx).

Gebruik je de auto om naar je studie/stage of werk te rijden?

Dan kun je een vergoeding voor een aangepaste auto krijgen vanuit het UWV. Je bespreekt dan samen met een arbeidsdeskundige van het UWV welke aanpassingen nodig zijn. Het UWV werkt met vaste leveranciers die gespecialiseerd zijn in het aanpassen van auto’s, dit regel je dus niet zelf. Het kan ook zijn dat je een aangepaste auto te leen krijgt. Rijd je met de aangepaste auto naar je studie? Dan kun je ook een vergoeding krijgen voor de brandstofkosten.

Regelingen op school

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?

Tips

Wat voor soort gehandicaptenparkeerkaarten zijn er?

Antwoord

Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten: een bestuurderskaart, passagierskaart en instellingskaart. Zoek eerst uit welke kaart je nodig hebt:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-een-gehandicaptenparkeerkaart-aan

Check de voorwaarden bij aankoop vervoersmiddel anders krijg je geen vergoeding

Antwoord

Let op dat je niet zelf al een aangepast vervoersmiddel koopt. En wacht even met het zelf regelen van aanpassingen van het vervoersmiddel. Anders krijg je namelijk geen vergoeding.

Hoe je de dichtsbijzijnde parkeerplaats vindt en krijgt

Antwoord

Zoek altijd van te voren uit waar de dichtstbijzijnde parkeerplaats is. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Heeft jouw school een parkeerterrein en wil je vooraf zeker zijn van een plaats? Vraag dan een parkeerkaart aan of reserveer een plaats!

Wheelmap en HogeNood: handige apps voor onderweg, wanneer je afhankelijk bent van een rolstoel (niet specifiek studiegerelateerd).

 

Vervoer je lesmateriaal slim

Antwoord

Handige tips voor het slim vervoeren van je lesmateriaal zijn:

  • Digitaal: digitaliseer boeken of gebruik gedigitaliseerde boeken en neem een device mee, bijvoorbeeld een laptop.
  • Voorstel: studeer in de bibliotheek, zodat je boeken niet mee naar huis hoeft te nemen.
  • Kopiëren: neem een gekopieerd deel van een boek mee.
  • Bibliotheek: lees of studeer in de bibliotheek, zodat je boeken niet mee naar huis hoeft te nemen.
  • Meelezen: lees met een medestudent mee, zodat je een boek niet zelf mee hoeft te nemen.
  • Tillen: vraag om hulp bij het dragen en optillen.
  • Trolley: gebruik een tas op wieltjes.