Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Hulp bij je studiekeuze

Een studie kiezen is leuk, maar soms ook moeilijk. Wat helpt om je te oriënteren, is het bezoeken van open dagen en het volgen van proeflessen en meeloopdagen. Bekijk de websites van verschillende scholen. Al deze informatie wijst je de weg. Misschien heb je nog extra vragen:

  • Is de studie passend?
  • Speelt mijn ondersteuningsvraag of extra ondersteuningsvraag een rol?
  • Hoe kom ik aan meer informatie daarover?

Hoe kies je een passende mbo-opleiding?

Het kiezen van een passende mbo-opleiding is vaak ingewikkeld. Je houdt rekening met het niveau, de keuze voor BOL of BBL en natuurlijk de inhoud: voor welke beroepen leidt deze opleiding mij op?

Heb je een beperking, chronische of psychische aandoening of een andere ondersteuningsbehoefte? Let dan op:

  • Welke ondersteuning biedt een opleiding?
  • Stelt de opleiding eisen die lastig voor je zijn?
  • Is het beroep voor jou geschikt?

Advies inwinnen

Er zijn verschillende mensen die jou bij je studiekeuze kunnen helpen. We geven hieronder enkele voorbeelden:

  • Begeleider voortgezet onderwijs. Je decaan, mentor of studieloopbaanbegeleider kan je adviseren bij het kiezen van een vervolgopleiding. De decaan heeft veel hulpmiddelen daarvoor: van voorlichtingsfolders tot een beroepsinteressetest. Betrek de studieloopbaanbegeleider voor hulp met betrekking tot het maken van een studiekeuze in relatie tot je ondersteuningsvraag.
  • Studentendecaan mbo of studieloopbaanbegeleider mbo. De studentendecaan in het mbo kan jou als aankomend student adviseren. Bijvoorbeeld als je studiebelemmering verwacht door bijzondere omstandigheden. Heb je vragen of wil je advies over studeren met een extra ondersteuningsvraag, studiekeuzetwijfel, studiefinanciering, studievertraging en nog veel meer? De studentendecaan is er voor je!
  • Je ouders en/of je verzorgers kennen je door en door. Vraag hen om advies. Neem ze mee in je zoektocht naar een studie. Welke beroep hebben zij? Is dat ook iets voor jou of juist niet.
  • Ken je mensen van jouw school die dezelfde studie zijn gaan doen? Zij kunnen je vertellen over hun ervaringen. Je kunt bij hen checken of je beeld en verwachtingen van de studie kloppen.

Voorbereiding

  • Denk na over het beroep dat je wilt gaan doen. Wat kun je op de korte en lange termijn doen om dat doel te bereiken? Is je toekomstbeeld realistisch?
  • Schrijf je in voor open dagen, meeloopdagen en proefstuderen bij opleidingen van jouw keuze. Tip: kijk ook naar vergelijkbare opleidingen. Soms sluit een andere opleiding beter aan bij je talenten of biedt deze betere voorzieningen.
  • Zoek informatie bij mbo-scholen over ‘studeren met een ondersteuningsvraag’. Tip: onderzoek of een mbo-school kennis en ervaring heeft in het ondersteunen van studenten met een ondersteuningsvraag. Doe dit eventueel bij meerdere mbo-scholen en vergelijk welke instelling de beste voorzieningen kan aanbieden die je nodig hebt.
  • Maak een afspraak met de decaan en zorgcoördinator over je studiekeuze en de vragen die je hebt over mogelijke studiebelemmeringen. Maak een afspraak met de studentendecaan van de opleiding van jouw keuze. Hij of zij kan je vertellen hoe de instelling je kan ondersteunen. Vraag alles wat je wilt weten! Voorbeelden: ‘Hoe wordt omgegaan met de aanwezigheidsplicht?’, ‘Is er extra ondersteuning aanwezig om mij te begeleiden met (het vinden van) een stage?’, ‘Wat als ik ergens tegen aan loop tijdens mijn studie?’
  • Sommige mbo-scholen hebben een speciaal platform voor en door studenten met een ondersteuningsvraag. Zij kunnen je vertellen over hun ervaringen met studeren met een extra ondersteuningsvraag. Kijk ook naar de cultuur op de mbo-school. Is een beperking bespreekbaar? Denk voor de start van je studie alvast na over je eigen belastbaarheid: heb je bijvoorbeeld bepaalde behandelingen gepland staan of ben je mantelzorger? Wat is haalbaar en wat niet? Wat betekent dit voor het geplande studieprogramma?
  • Je gaat studeren. Dan krijg je te maken met je studiekeuze, het aanmelden voor een opleiding en studiefinanciering. Maak een persoonlijk overzicht. Gebruik deze handige tool en ontdek wat je allemaal moet regelen als je gaat studeren en waar je recht op hebt: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/vraag-en-antwoord/checklist-studeren.

Denk goed na over je studiekeuze

Oriënteer je goed

Kiezen welke opleiding je gaat doen, kan best lastig zijn. Daarom besteed je daar op school al veel aandacht aan. Praat er daarnaast over met je ouders of verzorgers, vrienden en familie. Kijk op KiesMBO.nl en op de websites van opleidingen die je interessant vindt. En ga naar open dagen!

Speel het spel: Next level -> studeren op het mbo

Dit sleutelmomentenspel, in de vorm van een kaartspel, versterkt de informatievoorziening en helpt jou en je klasgenoten om de juiste stappen te nemen en keuzes te maken bij de overgang van v(s)o en praktijkonderwijs naar het mbo. 
Informeer je leraar en speel het spel!

Bol of bbl?

Op het mbo kun je uit twee leerwegen kiezen:

  1. Bij de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) ga je werken en leren in de praktijk. Je bent als werknemer in dienst van een bedrijf en gaat gemiddeld 1 dag per week naar school.
  2. In de beroepsopleidende leerweg (bol) breng je meer tijd op school door. Daarnaast loop je stage bij een erkend leerbedrijf.

Welke opleiding kun je gaan doen?

Welke opleiding je kunt gaan doen, ligt aan het diploma dat je hebt. Hieronder lees je wat er voor jou mogelijk is.

  • Heb je geen diploma, getuigschrift of schooldiploma praktijkonderwijs dan kan je een Entreeopleiding gaan volgen. Deze duurt 1 jaar. Met je diploma op zak kun je naar een niveau-2 opleiding.
  • Heb je een afgeronde entree-opleiding of vmbo-basis dan kun je mbo-niveau 2 gaan volgen. Deze duurt één tot twee jaar. Met je diploma op zak kun je gaan werken of doorstromen naar een niveau 3 of 4 opleiding.
  • Heb je het diploma vmbo kader/gl/tl of mbo-2? Dan kun je mbo-niveau 3 gaan volgen. Dit duurt twee tot drie jaar. Met je diploma op zak kun je gaan werken of doorstromen naar een niveau 4 opleiding.
  • Heb je het diploma vmbo kader/vmbo gl/tl /mbo 2 en 3 / overgangsbewijs 3-4 havo of vwo, dan kun je mbo-niveau 4 gaan volgen. Deze opleiding duurt drie of vier jaar. Met je diploma op zak kun je gaan werken of doorstromen naar het hbo.
  • Heb je het diploma vmbo gl/tl of vmbo kader (in uitzonderlijke gevallen) dan kun je naar de havo (Informeer bij je mentor of decaan naar de mogelijkheden van het doorstroomrecht havo). Deze duurt twee jaar. met je diploma op zak kun je doorstromen naar het hbo.

Studiekeuzeadvies

Als je je uiterlijk 1 april aanmeldt, heb je recht op een studiekeuzeadvies. In het gesprek voor het studieadvies vertelt de school je meer over de opleiding. Je weet dan beter of die aansluit bij wat je ervan verwacht. 

Krijg je een negatief advies?
Dan kan het verstandig zijn om een andere opleiding te kiezen. Als je je op tijd hebt aangemeld en je voldoet aan de eisen dan hoef je het advies niet op te volgen. Ben je het eens met het advies? Dan kan de mbo-school je helpen om een andere opleiding te vinden.

Toelatingsrecht

Een opleiding mag je niet weigeren op basis van je beperking. Als je de passende vooropleiding hebt, heb je er recht op om toegelaten te worden tot de opleiding. Wel is het zo dat sommige opleidingen aanvullende eisen mogen stellen aan alle aankomend studenten. De opleiding mag deze aanvullende eisen alleen stellen als ze daar toestemming van hebben gekregen van de overheid. De lijst van opleidingen waarvoor aanvullende eisen gelden vind je in de Regeling aanvullende eisen toelating middelbaar beroepsonderwijs)
Ook al mag een opleiding je wettelijk niet weigeren, is het natuurlijk wel slim om na te gaan of de opleiding ook goed bij je past. Bekijk de informatie van de opleiding en of er vakken of onderdelen die je moeilijk lijken. Bespreek deze informatie ook met bijvoorbeeld je ouders, vrienden en de zorgcoördinator op school en eventueel je arts of begeleider. Zij kunnen je helpen een goede keuze te maken.

Meer informatie over wat jouw rechten en plichten zijn.

Ervaringen

Blog studiekeuze

Antwoord
  • Het maken van een studiekeuze: volg je passie en hart! Lees Yvette's blog waarin ze haar ervaringen en tips deelt over hoe ze tot haar studiekeuze is gekomen.