Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Informatie over het bindend studieadvies

In het eerste jaar van je meerjarige mbo-opleiding, krijg je tussen 9 en 12 maanden na de start van je opleiding een studieadvies van school. Je krijgt dan het advies om door te gaan (positief) of te stoppen (negatief) met je studie. De onderwijsinstelling kan zelf bepalen of dit advies bindend is. Verreweg de meeste onderwijsinstellingen hanteren inmiddels een bindend studieadvies (BSA), maar er zijn ook onderwijsinstellingen die dit niet hanteren. Een bindend studieadvies betekent dat het niet vrijblijvend is: dat de student bij negatief advies de opleiding moet verlaten.

De onderwijs instelling moet bij het afgeven van een BSA rekening houden met persoonlijke omstandigheden van de student (waaronder een functiebeperking). Om een uitzondering te mogen krijgen op de BSA, is het belangrijk om jouw ondersteuningsbehoefte meteen te melden bij je studiebegeleider zodra je belemmeringen ervaart. Achteraf, bijvoorbeeld als duidelijk is geworden dat jij je BSA niet hebt gehaald, is het namelijk moeilijker om uitzonderingen te maken.

Regelingen voor voorzieningen

Landelijke regeling

Binnen de ‘Wet vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het mbo’ heeft het bindend studieadvies (BSA) een vaste plaats gekregen. Iedere student die wordt ingeschreven voor een mbo-opleiding, krijgt in het eerste jaar een studieadvies. De mbo-instelling kan zelf bepalen of dit advies bindend is. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over het bindend studieadvies. De publicatie Ruimte in regels in het mbo geeft inzicht in de kaders die wet- en regelgeving voor onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) stelt. Ook op deze website vind je meer informatie over het toelatingsrecht van mbo-opleidingen.

Regeling op school

Een mbo-opleiding mag alleen een negatief bindend studieadvies (BSA) geven als je niet voldoende studievoortgang hebt. Ze moeten daarbij rekeninghouden met je persoonlijke omstandigheden (ondersteuningsbehoefte of functiebeperking). Ook moeten ze extra voorzieningen hebben geboden, Voordat een BSA mag worden gegeven, moet je altijd een schriftelijke waarschuwing krijgen, zodat je weet dat je er niet goed voor staat. Je moet ook de kans krijgen om je studieresultaten te verbeteren.
De opleiding geeft een negatief advies als ze verwachten dat je geen diploma gaat halen, gezien jouw studieresultaten en wat je aan het eind van je opleiding moet kunnen. Dat je langer over je opleiding doet, of extra ondersteuning nodig hebt, is geen reden om een negatief advies te geven. Jouw functiebeperking of ondersteuningsvraag is dus geen reden om een negatief bindend studieadvies te krijgen. Heb je hierover nog vragen? Informeer dan bij je opleiding.

Bekijk ook de andere voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?

Tips voor bindend studieadvies

Waar vind ik nog meer informatie over bindend studieadvies?

Antwoord

Wijs je mentor of studiebegeleider op de handreiking bindend studieadvies

Geef voor de start van je opleiding al informatie over je ondersteuningsvraag

Antwoord

Zo kun je met de opleiding samen afspraken maken over hoe jij zo goed mogelijk kunt studeren.

Geef het op school aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart

Antwoord
  • Je school moet rekeninghouden met jouw ondersteuningsbehoefte. Hiervoor is het belangrijk om jouw ondersteuningsbehoefte, meteen zodra je belemmeringen op school ervaart, te melden. Achteraf, bijvoorbeeld als duidelijk is geworden dat jij je Bindend Studieadvies (BSA) niet hebt gehaald, is het namelijk moeilijker om uitzonderingen te maken.
  • Als je vanwege je ondersteuningsbehoefte belemmeringen ervaart, dan kun je samen kijken naar de invloed hiervan op regelingen als het BSA of de aanwezigheidsplicht.
  • Het is belangrijk dat je informatie deelt, ook als er dingen veranderen. Zo kunnen jullie samen blijven bespreken hoe jij zo goed mogelijk kunt studeren. Je opleiding krijgt zo ook de kans om jou te (blijven) helpen.