Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Kenmerken van dyscalculie

  • Studeren met dyscalculie: je kunt moeite hebben met het (snel) uitvoeren van (gemakkelijke) rekensommen. Je maakt hierin vaak dezelfde fouten. Het kan voor jou lastig zijn om de volgorde van de stappen, die nodig zijn bij ingewikkelde rekensommen, te bepalen. Maar ook het inschatten van de hoeveelheid van lesstof, het klokkijken en/of tijdsbesef kan voor jou lastig zijn. Dit kan van invloed zijn op je mbo-studie of stage.

Dit kom ik tegen

Belemmeringen bij studeren met dyscalculie 

Als student met dyscalculie kun je tegen verschillende belemmeringen aanlopen:

  • Problemen bij aanwezigheidsplicht/vast lesprogramma. Als je dyscalculie hebt, lukt het misschien niet altijd om aanwezig te zijn bij de lessen of stage.
  • Problemen bij toetsen of onderwijs. Met dyscalculie kan je aanpassingen nodig hebben, zodat je de toets kunt maken of de les kunt volgen op een manier die bij jou past.
  • Angst of stress. Misschien vind je het eng om voor een groep te presenteren of krijg je stress van school of stage. Er zijn mogelijkheden die jou helpen om hier beter mee om te gaan.
  • Concentratieproblemen. Je hebt moeite om je aandacht bij een taak te houden en bent snel afgeleid. Je wilt graag tips en begeleiding, zodat je lessen beter kunt volgen en opdrachten daadwerkelijk afmaakt.
  • Problemen bij rekenen. Bij veel taken die je tijdens je mbo-studie of stage moet doen, heb je te maken met lezen, schrijven of rekenen.
  • Plannen en organiseren. Je weet niet goed waar je moet beginnen en vindt het moeilijk om te plannen. Je weet niet wanneer je wat moet doen en wilt hier graag hulp bij.
  • Geldproblemen. Niet iedereen kan een bijbaantje hebben naast de studie. Het kan ook zijn dat je schulden hebt.
  • Problemen met stage/werk. Als je dyscalculie hebt kan het lastig zijn om een stage of werkplek te vinden, of om deze te behouden. Goede communicatie en afspraken zijn belangrijk om dit goed te laten verlopen.
  • Problemen met computergebruik. Het kan zijn dat je vanwege je dyscalculie bepaalde software nodig hebt om goed met de computer te kunnen werken.
  • Moeite met communiceren. Je vindt het lastig om duidelijk te maken wat je bedoelt en je begrijpt anderen niet altijd goed. Samenwerken in een groep kan voor jou dan lastig zijn.

Deze belemmeringen zijn lastig voor je, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die jou kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog veel meer over en krijgt meer tips en handvatten. Staat jouw belemmering hierboven niet genoemd? Bekijk dan het overzicht van alle belemmeringen.

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mij?

Dit heb ik mogelijk nodig

Ondersteuning en voorzieningen bij studeren met dyscalculie

Er zijn verschillende aanpassingen of voorzieningen beschikbaar die jou kunnen helpen tijdens je studie op het mbo. Zo zijn er landelijke regelingen, maar ook jouw school biedt extra ondersteuning.

Als student met dyscalculie heb je mogelijk het volgende nodig:

Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?

Tips

Vraag op tijd hulp

Antwoord

Elke student is anders en iedereen heeft een andere hulpbehoefte. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist hartstikke sterk, want hiermee laat je zien hoe graag jij jouw mbo studie succesvol af wilt ronden. Ga in gesprek met een coördinator of vertrouwenspersoon op jouw opleiding of daarbuiten en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf alvast op waar jij behoefte aan hebt en welke hulp jij nodig denkt te hebben.

Digitale hulpmiddelen

Antwoord
  • ICT-hulpmiddel voor studenten met dyscalculie:
    • (Sprekende) rekenmachine. Een rekenmachine waarbij de ingevoerde bewerkingen zichtbaar blijven op het scherm wordt vaak aangeraden. Er bestaat ook een sprekende rekenmachine, een voorbeeld is doublecheck. Zie www.vlibank.be. De laatste versie van Kurzweil bevat tevens een sprekende rekenmachine.
  • Computer
    • Eigen laptop: een laptop met het juiste lettertype, grootte, kleuren en lay-out voor jou.
    • Reserveren: misschien kun je op jouw onderwijsinstelling een computer reserveren met vaste instellingen en software-aanpassingen.
  • Training hulpmiddelen: misschien biedt je onderwijsinstelling een training aan in het gebruik van digitale aanpassingen of software. Vraagt dit na bij je studentendecaan, studieadviseur of studieloopbaanbegeleider.

Rekenkaart als hulpmiddel

Antwoord

Als je dyscalculie hebt, dan kan je mogelijk tijdens je examen een rekenkaart als hulpmiddel gebruiken. Het College van toetsing en examens (CvTE) heeft twee reken-/formulekaarten ontwikkeld: de standaardkaart en de aanvullende kaart. Lees hier meer over wie welke kaart mag gebruiken.

Protocol Dyslexie

Antwoord

Goede ondersteuning en begeleiding is belangrijk wanneer je als mbo-student moeilijkheden hebt met alle vakken waar rekenen of wiskunde bij nodig is. Het Protocol Ernstige Reken Wiskunde-problemen en Dyscalculie (ontwikkeld door Nederlandse Vereniging tot Ontwikkeling van het Reken-Wiskundeonderwijs) kan je hierbij verder helpen.

Heb je een vraag?

Ervaringsverhalen

Lees hier de ervaringsverhalen van anderen

Antwoord
  • Lees hier de ervaringsverhalen van anderen.
  • Deel ook jouw ervaringsverhaal. Met jouw ervaringsverhaal kan je anderen, zoals onderwijsprofessionals en medestudenten een inkijkje geven over wat goed gaat en wat beter kan bij studeren met een ondersteuningsvraag. Een inspiratiebron met tips, tips en flops. Samen met jou zorgt ECIO voor een ervaringsverhaal met impact. 

Organisaties

Via de Hulpwijzer vind je organisaties die expertise hebben op jouw ondersteuningsbehoefte. Bekijk de mogelijkheden van deze tool.