Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Kenmerken van ADHD (typen I, H, C)

ADHD is een functiebeperking waardoor je belemmeringen kunt ervaren bij het studeren. Je bent snel afgeleid door prikkels van buitenaf, maar ook door je eigen gedachten. Dit maakt het lastig om dingen af te maken en je vergeet ook vaak dingen omdat je alweer met het volgende bezig bent. 

Met ADHD wil je altijd bezig zijn, heb je moeite met stilzitten en wil je het liefst de hele dag door praten. Stil blijven zitten in de klas en luisteren naar de docent is dan ook een hele uitdaging voor je. Je doet vaak dingen zonder er goed over na te denken, flapt er snel van alles uit en je kunt moeilijk op je beurt wachten. Dit levert lastige situaties op in de klas.
Het kan ook zijn dat je sneller bent afgeleid. Je hebt onder andere moeite met het afmaken van dingen en met overzicht houden over hoofd- en bijzaken. 

ADHD is natuurlijk bij iedereen anders en misschien herken je sommige dingen meer dan andere, maar feit is dat het invloed kan hebben op je studie. Omdat ADHD een officiële functiebeperking is, zijn er verschillende aanpassingen en regelingen die jou helpen tijdens je mbo-studietijd.

Dit kom ik tegen

Belemmeringen bij studeren met ADHD (typen I, H, C)

Als student met ADHD kun je tegen verschillende belemmeringen aanlopen.

  • Concentratieproblemen. Je hebt moeite om je aandacht bij een taak te houden en bent snel afgeleid. Je wilt graag tips en begeleiding, zodat je lessen beter kunt volgen en opdrachten daadwerkelijk afmaakt.
  • Plannen en organiseren. Je weet niet goed waar je moet beginnen en vindt het moeilijk om te plannen. Je weet niet wanneer je wat moet doen en wilt hier graag hulp bij.
  • Moeite met communiceren. Je vindt het lastig om duidelijk te maken wat je bedoelt en je begrijpt anderen niet altijd goed. Samenwerken in een groep is voor jou dan ook extra lastig.
  • Problemen met stage/werk. Als je ADHD hebt kan het lastig zijn om een stage of werkplek te vinden, of om deze te behouden. Goede communicatie en afspraken zijn belangrijk om dit goed te laten verlopen.
  • Problemen bij toetsen of onderwijs. Stilzitten en concentreren in de les of bij een lange toets is bijna niet te doen voor jou. Je hebt aanpassingen nodig, zodat je de toets kunt maken of de les kunt volgen op een manier die bij jou past.
  • Angst of stress. Misschien vind je het eng om voor een groep te presenteren of krijg je stress van je studie of stage. Er zijn mogelijkheden die jou helpen om hier beter mee om te gaan.
  • Teveel of te weinig energie. Het kan zijn dat je vaak moe bent of soms te veel energie hebt. Hierdoor kan je belemmeringen ondervinden tijdens je studie of stage.

Deze belemmeringen zijn lastig voor je, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die jou kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog veel meer over en krijgt meer tips en handvatten. Staat jouw belemmering hierboven niet genoemd? Bekijk dan het overzicht van alle belemmeringen.

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mij?

Dit heb ik mogelijk nodig

Ondersteuning en voorzieningen bij studeren met ADHD

Er zijn verschillende aanpassingen of voorzieningen beschikbaar die jou kunnen helpen tijdens je studie op het mbo. Zo zijn er landelijke regelingen, maar ook jouw school biedt extra ondersteuning.

Als student met ADHD heb je mogelijk het volgende nodig:

  • Prikkelarme studieruimte. Een prikkelarme studieruimte kan jou helpen om je opdracht met zo min mogelijk afleiding af te ronden en om even rustig te werken.
  • Aangepast toetsen. Als het voor jou lastig is om in een grote ruimte met al je medestudenten een toets te maken kun je op je opleiding informeren naar mogelijkheden rondom aangepast toetsen.
  • Begeleiding & advies. Misschien heb je baat bij ondersteuning voor het plannen en organiseren van je studie. Vraag na bij je studiebegeleider wat voor mogelijkheden er zijn. Sommige onderwijsinstellingen bieden bovendien een buddyprogramma aan. Een ouderejaarsstudent kan je dan bijvoorbeeld op wekelijkse basis helpen met het maken van een studieplanning.

Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?

Tips

Vraag op tijd hulp

Antwoord

Elke student is anders en iedereen heeft een andere hulpbehoefte. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist hartstikke sterk, want hiermee laat je zien hoe graag jij jouw studie succesvol af wilt ronden. Ga in gesprek met een coördinator of vertrouwenspersoon op jouw opleiding en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf alvast op waar jij behoefte aan hebt en welke hulp jij nodig denkt te hebben.

Omgaan met afleiding

Antwoord

Als je ADHD hebt dan heb je moeite met concentreren en ben je erg snel afgeleid. In de klas is dat natuurlijk super lastig en tijdens een tentamen al helemaal. Zoek een plek in de klas waar je zo min mogelijk wordt afgeleid. Ga bijvoorbeeld vooraan in de klas zitten, of vraag je docent een tafeltje in een hoek alleen. Zorg ook voor een opgeruimde tafel en zet je telefoon uit voordat je de les in gaat. Probeer alle dingen die jou kunnen afleiden uit te zetten of aan de kant te leggen en vraag anderen om niet tegen je te praten tegen de les. Het is heel belangrijk dat jij aangeeft wat jij nodig hebt om jouw les of tentamen zo goed mogelijk te kunnen volbrengen.

Angst

Antwoord

Veel mensen met ADHD hebben relatief vaak last van angst. Kenmerken zijn onder andere het vermijden van situaties die angst opwekken en negatieve resultaten kunnen geven. Angst kan ook leiden tot het uitstellen van een actie of van het nemen van een beslissing. Een beetje bezorgdheid is goed. Maar als je teveel gaat piekeren, kan je het je als persoon verlammen. Dit kan gevolgen hebben op je oordeelsvermogen, het verminderen van perspectieven verminderen en leiden tot onhandige gedachten.

Ook kan je met ADHD een angststoornis hebben als bijkomende aandoening. Een angststoornis kan leiden tot dwangmatigheid, fobieën, trauma’s, paniekaanvallen, piekeren over veel onderwerpen. Deze kan leiden tot veel gedachten, lichamelijke klachten, slapeloosheid, rusteloosheid, het zich overspoeld voelen.

Praktische tips hoe hiermee om te gaan:

  • Pieker niet alleen. Praat met iemand die je graag mag of van wie je houdt. Anders kan je in een neerwaartse spiraal komen waardoor je teveel negatief gaat denken en alles somber inziet.
  • Zoek naar feiten. Te vaak is piekeren een gevolg van onvoldoende informatie, van verkeerde informatie of van beiden.
  • Stel een plan op. Als je een plan hebt, voel je je minder kwetsbaar wat piekeren doet verminderen. Als het plan niet werkt, pas je het aan.

Tips en informatie over overprikkeling

Antwoord

Bekijk hier de tips en informatie over overprikkeling bij een hersenaandoening.

Heb je een vraag?

Organisaties

Hulpwijzer

Antwoord

Via de Hulpwijzer vind je organisaties die expertise hebben op jouw ondersteuningsbehoefte. Bekijk de mogelijkheden van deze tool.

Ervaringsverhalen

Lees hier de ervaringsverhalen van anderen

Antwoord
  • Lees hier de ervaringsverhalen van anderen.
  • Deel ook jouw ervaringsverhaal. Met jouw ervaringsverhaal kan je anderen, zoals onderwijsprofessionals en medestudenten een inkijkje geven over wat goed gaat en wat beter kan bij studeren met een ondersteuningsvraag. Een inspiratiebron met tips, tips en flops. Samen met jou zorgt ECIO voor een ervaringsverhaal met impact.