Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Mogelijkheden van landelijke wetgeving voor begeleiding en advies

Mbo-instellingen zijn door de Wet Gelijke behandeling, op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) verplicht om aanpassingen te doen als antwoord op een redelijke vraag. Op deze pagina vind je ook informatie over de rechtspositie en de rechtsbescherming van mbo-studenten bij bijvoorbeeld een klacht of geschil tussen student en de school.

    Regelingen voor voorzieningen

    Landelijke regelgeving

    Met de Wet Gelijke behandeling, op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) is jouw school verplicht om aanpassingen te doen als antwoord op een redelijke vraag. Deze wet schrijft bovendien voor dat de school geen onderscheid mag maken tussen studenten met en zonder functiebeperking. Daarnaast geldt de Wet Passend onderwijs. Hierin staat dat alle studenten een plek moeten krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten. Op deze website vind je ook meer informatie over het toelatingsrecht van mbo-opleidingen.

    Regelingen op school

    Als je studeert met een functiebeperking of ondersteuningsbehoefte moeten scholen hun best doen om aanpassingen te maken en extra begeleiding te bieden. Dit betekent dat een aanpassing jou echt moet helpen. En het mag de school niet buitenproportioneel veel tijd of geld kosten. Ben jij benieuwd naar wat jij voor extra begeleiding kunt krijgen? 

    Bekijk ook de andere voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.

    Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?

    Rechtspositie en de rechtsbescherming van mbo-studenten

    Het kan zijn dat je als mbo-student niet tevreden bent over hoe jouw school, de mbo-instelling, jouw klacht en/of bezwaar afhandelt. Zij weten vaak niet wat hun rechten en plichten zijn. Het kan voor jou lastig zijn om voor je rechten op te komen. Bij een geschil kan je alleen naar de rechter. Daarom is de wetgeving rechtspositie en rechtsbescherming van mbo-studenten aangepast. De wet treedt in werking per 1 augustus 2023. Hiermee wordt de rechtspositie van jou als student verbetert omdat ook je rechten bij verwijdering en schorsing in de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) komt te staan. Studeer je met een chronische ziekte of handicap dan maak je  individueel een afspraak met de mbo-instelling over de ondersteuning die je zal ontvangen.

    Studentenstatuut

    De individuele onderwijsovereenkomst wordt afgeschaft. De belangrijkste rechten en plichten van jou komen in het studentenstatuut te staan. Het statuut moet begrijpelijk zijn en de mbo-instelling moet het statuut openbaar maken. Doordat alle informatie op één plek staat, is deze informatie beter toegankelijk voor alle studenten.
    De studentenraad heeft instemmingsrecht op het studentenstatuut. Bij een geschil over het statuut kan de studentenraad terecht bij de Landelijke Commissie voor Geschillen medezeggenschap studenten en ouders MBO. Deze Commissie is ondergebracht bij Onderwijsgeschillen.

    Verbetering van de rechtspositie

    In het studentenstatuut komt te staan waar je als student naar toe kan met een klacht, bezwaar of beroep. Hiervoor richt iedere school een laagdrempelig loket in. Hier kan je als student voor al je kwesties met de school terecht. Ook richt elke mbo-instelling, naast de commissie van beroep voor de examens en een klachtencommissie, een onafhankelijke geschillenadviescommissie in om bezwaren van studenten te behandelen. De geschillenadviescommissie behandelt ook geschillen over de uitvoering van de ondersteuningsafspraken tussen de student en de instelling, of bij het maken of wijzigen daarvan. De school mag de bestaande klachtencommissie en de nieuwe geschillenadviescommissie samenvoegen. De geschillenadviescommissie gaat na of de kwestie tussen de school en student opgelost kan worden binnen de instelling. Zo niet, dan brengt de commissie advies uit aan het college van bestuur van de instelling.  Lees hier meer over de officiële wetgeving. Meer informatie over de wetgeving vind je ook op de website van ECIO.

    Tips

    Hoe kom je meer te weten over de mogelijkheden binnen je school?

    • Vraag op jouw school na waar je moet zijn voor begeleiding en advies over studeren met een functiebeperking en/of ondersteuningsbehoefte.
    • Laat weten dat je graag meer informatie ontvangt over studeren met een functiebeperking en ondersteuningsbehoefte: er zijn een hoop aanpassingen mogelijk waar jij van kan profiteren.
    • Zoek altijd als eerste je docent, mentor, tutor of studieloopbaanbegeleider op, ofwel: de begeleider die het meest dichtbij je staat. Deze kan jou vaak weer doorverwijzen naar de juiste persoon. 

    Wat is de verplichting van de school om jou te helpen?

    Alle scholen moeten extra ondersteuning bieden aan leerlingen met een zorg- of ondersteuningsvraag. Bijvoorbeeld door met jou mee te kijken wat er mogelijk is aan hulpmiddelen