Block
Block

Kenmerken van een neurologische aandoening

  • Studeren met een neurologische aandoening (bijv. dementie, hersentumoren, de ziekte van Parkinson en epilepsie): een neurologische aandoening is een aandoening van het zenuwstelsel. De ziekteverschijnselen verschillen per aandoening en kunnen bestaan uit vermoeidheid, geheugenproblemen, hoofdpijn, rugpijn, tintelingen, spierzwakte en verlammingsverschijnselen. Met een neurologische aandoening kun je niet altijd deelnemen aan het verkeer. Het kan zijn dat je hierdoor niet naar school kunt komen. Door de ziekteverschijnselen kan het zijn dat je het lastig vindt om fysiek onderwijs te volgen of stage te lopen. Dit kan van invloed zijn op je mbo-studie of stage.

Dit kom ik tegen

Belemmeringen bij studeren met een neurologische aandoening

Als student met een neurologische aandoening kun je tegen verschillende belemmeringen aanlopen:

  • Concentratieproblemen. Je hebt moeite om je aandacht bij een taak te houden en bent snel afgeleid. Je wilt graag tips en begeleiding, zodat je lessen beter kunt volgen en opdrachten daadwerkelijk afmaakt.
  • Plannen en organiseren. Je weet niet goed waar je moet beginnen en vindt het moeilijk om te plannen. Je weet niet wanneer je wat moet doen en wilt hier graag hulp bij.
  • Moeite met communiceren. Misschien vind je het moeilijk om aan te geven hoe jouw ziekte je belemmert. Samenwerken in een groep kan voor jou dan ook extra lastig zijn.
  • Problemen met stage/werk. Als je een neurologische aandoening hebt kan het lastig zijn om een stage of werkplek te vinden, of om deze te behouden. Goede communicatie en afspraken zijn belangrijk om dit goed te laten verlopen.
  • Problemen bij toetsen of onderwijs. Stilzitten en concentreren in de les of bij een lange toets is bijna niet te doen voor jou. Je hebt aanpassingen nodig, zodat je de toets kunt maken of de les kunt volgen op een manier die bij jou past.
  • Problemen bij lezen/schrijven/rekenen. Bij veel taken die je tijdens je mbo-studie of stage moet doen, heb je te maken met lezen, schrijven of rekenen.
  • Problemen bij aanwezigheidsplicht/vast lesprogramma. Als je een neurologische aandoening  hebt, lukt het niet altijd om aanwezig te zijn bij de lessen of stage.
  • Teveel of te weinig energie. Het kan zijn dat je vaak moe bent of soms te veel energie hebt. Hierdoor kan je belemmering ondervinden tijdens je studie of stage.
  • Angst of stress. Misschien vind je het eng om voor een groep te presenteren of krijg je stress van school of stage. Er zijn mogelijkheden die jou helpen om hier beter mee om te gaan.
  • Geldproblemen. Niet iedereen kan een bijbaantje hebben naast de studie. Het kan ook zijn dat je schulden hebt.
  • Problemen met vervoer. Met een neurologische aandoening kan aangepast vervoer en dichtbij school of stage parkeren belangrijk zijn.
  • Problemen met huisvesting. Ga je op kamers dan heb je misschien, vanwege je neurologische aandoening, aangepaste woonruimte nodig.
  • Problemen met computergebruik. Het kan zijn dat je door je neurologische aandoening bepaalde software nodig hebt om goed met de computer te kunnen werken.
  • Problemen bij bereikbaarheid/fysieke toegankelijkheid. Is je school niet toegankelijk ingericht omdat er bijvoorbeeld geen lift aanwezig is? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de mogelijke aanpassingen.

Deze belemmeringen zijn lastig voor je, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die jou kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog veel meer over en krijgt meer tips en handvatten. Staat jouw belemmering hierboven niet genoemd? Bekijk dan het overzicht van alle belemmeringen.

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mij?

Dit heb ik mogelijk nodig

Ondersteuning en voorzieningen bij studeren met een neurologische aandoening

Er zijn verschillende aanpassingen of voorzieningen beschikbaar die jou kunnen helpen tijdens je studie op het mbo. Zo zijn er landelijke regelingen, maar ook jouw school biedt extra ondersteuning.

Als student met een neurologische aandoening heb je mogelijk het volgende nodig:

Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?

Tips

Vraag op tijd hulp

Antwoord

Elke student is anders en iedereen heeft een andere hulpbehoefte. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist hartstikke sterk, want hiermee laat je zien hoe graag jij jouw mbo-studie succesvol af wilt ronden.

  • Ga in gesprek met een coördinator of vertrouwenspersoon op jouw opleiding of daarbuiten en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf alvast op waar jij behoefte aan hebt en welke hulp jij nodig denkt te hebben.
  • Ga met school in gesprek over maatwerk en gebruik daarvoor de gids van Stichting Zorgeloos naar School: https://www.zorgeloosnaarschool.nl/gids/gids-voor-maatwerk-mbo.

Geef tijdig aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart

Antwoord

Als je vanwege je ondersteuningsbehoefte belemmeringen ervaart, dan kun je samen kijken naar de invloed hiervan op regelingen als het Bindend Studie Advies of de aanwezigheidsplicht. Voor meer informatie, kijk op: https://onderwijsenexaminering.nl/publicaties/handreiking-bindend-studieadvies/

Tips en informatie over overprikkeling

Antwoord

Bekijk hier de tips en informatie over overprikkeling bij een hersenaandoening.

Heb je een vraag?

Organisaties

Hersenletsel.nl

Antwoord

Hersenletsel.nl is voor mensen met hersenletsel en hun naasten staan in de belangenbehartiging centraal.

Contact: info@hersenletsel.nl | Website: Hersenletsel.nl

Stichting Support Stotteren

Antwoord

Stichting Support Stotteren ondersteunt mensen die stotteren, ouders van stotterende kinderen en iedereen die met mensen die stotteren te maken heeft.

Contact: Contactformulier | Website: Stichting Support Stotteren

Nederlandse Klinefelter Vereniging

Antwoord

Nederlandse Klinefelter Vereniging behartigt de belangen van mensen met het Syndroom van Klinefelter.

Contact: info@klinefelter.nl | Website: Nederlandse Klinefelter Vereniging

Stichting Gilles de la Tourette

Antwoord

Stichting Gilles de la Tourette is een organisatie voor mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette en voor hun ouders, familieleden, zorg- en hulpverleners, leerkrachten, behandelaars.

Contact: Contact-mail | Website: Stichting Gilles de la Tourette

Stichting Lynch Polyposis

Antwoord

Stichting Lynch Polyposis is voor mensen die zelf Lynch of polyposis hebben, maar ook voor hun familieleden en andere naasten.

Contact: info@lynch-polyposis.nl | Website: Stichting Lynch Polyposis

Vereniging Onbeperkt Lezen

Antwoord

Vereniging Onbeperkt Lezen behartigt de belangen van mensen die zijn aangewezen op lezen in aangepaste leesvormen; audio, braille, digitale tekst en grote letters.

Contact: info@onbeperktlezen.nl | Website: Vereniging Onbeperkt Lezen

ME/CVS Vereniging

Antwoord

ME/CVS Vereniging is voor en door patiënten met ME/CVS.

Contact: info@me-cvsvereniging.nl | Website: ME/CVS Verenig

Patiënten Vereniging voor Neuromodulatie

Antwoord

Patiënten Vereniging voor Neuromodulatie is voor mensen die behandeld zijn of worden met neurostimulatie bij Incontinentie (of retentie bij de blaas of obstipatie bij de darm). Ook voor de groep Chronische Zenuwpijn patiënten. En ook voor mensen met een medicijnpomp.

Contact: secretariaat@pvvn.nl | Website: Patiënten Vereniging voor Neuromodulatie

Nationale Vereniging Sjögrenpatiënten

Antwoord

Nationale Vereniging Sjögrenpatiënten is voor patiënten met het syndroom van Sjögren én voor patiënten met het non-Sjögren siccasyndroom.

Contact: info@nvsp.nl | Website: Nationale Vereniging Sjögrenpatiënten

Alzheimer Nederland

Antwoord

Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en aan een beter leven voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Contact: info@alzheimer-nederland.nl | Website: Alzheimer Nederland

Vereniging van Huntington

Antwoord

Vereniging van Huntington is voor patiënten met de ziekte van Huntington en hun families.

Contact: info@huntington.nl | Website: Vereniging van Huntington

Parkinson Vereniging

Antwoord

Parkinson Vereniging is voor mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten.

Contact: info@parkinson-vereniging.nl | Website: Parkinson Vereniging

Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie

Antwoord

Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie is voor mensen met narcolepsie en idiopathische hypersomnie.

Contact: info-nvn@narcolepsie.nl | Website: Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie

Nederlandse Hypofyse Stichting

Antwoord

Nederlandse Hypofyse Stichting is voor mensen met een hypofyseaandoening.

Contact: info@hypofyse.nl | Website: Nederlandse Hypofyse Stichting

Meer mogelijkheden buiten de onderwijsinstelling

Antwoord

Er zijn verschillende organisaties die jou wellicht kunnen helpen bij jouw ondersteuningsbehoefte. Klik hier voor het totale overzicht.

Ervaringsverhalen

Lees hier de ervaringsverhalen van anderen

Antwoord
  • Lees hier de ervaringsverhalen van anderen.
  • Deel ook jouw ervaringsverhaal. Met jouw ervaringsverhaal kan je anderen, zoals onderwijsprofessionals en medestudenten een inkijkje geven over wat goed gaat en wat beter kan bij studeren met een ondersteuningsvraag. Een inspiratiebron met tips, tips en flops. Samen met jou zorgt ECIO voor een ervaringsverhaal met impact.