Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Informatie over het vinden van een stageplek

Omdat  jouw stage onderdeel is van het onderwijsprogramma, moet je onderwijsinstelling je helpen bij het zoeken naar een stage. De samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) werkt hard om ervoor te zorgen dat het aantal stages en leerbanen op peil is. Als het je het alsnog niet lukt om een stage of leerbaan te kunnen vinden, meld dit dan bij de SBB. Kijk op de website van SBB voor meer informatie.

Wat je zelf kan doen als voorbereiding

  • Schrijf voordat je begint te zoeken naar een stageplek je leerdoelen, ambitie, benodigde hulpmiddelen en aandachtspunten op, zodat je dat zelf goed weet.
  • Vraag tijdig aan je SLB’er wat je stageopdracht gaat inhouden, zodat jij je goed kan voorbereiden.
  • Geef bij jouw onderwijsinstelling (studiebegeleiders, coördinatoren, decanen, medewerkers steunpunten) aan dat je het lastig vindt om een stage te vinden ten gevolge van jouw ondersteuningsvraag. Zij kunnen jou adviseren en je wijzen op extra hulp zoals beschikbare cursussen of handige organisaties.  
  • Overleg met je stagedocent/-bureau over de keuze van een stageplaats.
  • Zoek tíjdig een stage. Er kan sprake van overprikkeling zijn als er een opeenstapeling is van activiteiten die je moet doen.
  • Maak voor jezelf een netwerkkaart:

De netwerkkaart is verdeeld in zes rubrieken: Wie, Gegevens, Waarvoor, Wat, Hoe en Resultaat. De eerste vijf rubrieken vul je in vóór je iemand uit je netwerk gaat benaderen:

  1. Wie: noteer wie je uit je netwerk benadert en diens functie.
  2. Gegevens: noteer het telefoonnummer en/of e-mailadres.
  3. Waarvoor: vermeld de reden waarom je deze persoon benadert (bijvoorbeeld leuke functie, op zoek naar stage/baan).
  4. Wat: noteer welke vraag/vragen je aan je netwerkpersoon gaat stellen.
  5. Hoe: noteer je hoe je deze persoon benadert (bellen, mailen, spreken).
  6. Resultaat: deze laatste rubriek vul je in als je de persoon benaderd hebt. Noteer het resultaat van je actie. Wat is er uit gekomen? Bijvoorbeeld: een vervolgafspraak, je weet bij wie je moet zijn bij een bepaalde vraag.

Stageportals

Er zijn verschillende organisaties die stages, mogelijkheden voor afstudeeropdrachten of bijbaan aanbieden. Bekijk de mogelijkheden:

Ook zijn er organisaties die bemiddelen bij stages voor studenten met een ondersteuningsbehoefte. Je vindt deze via de overzichtspagina 'hulp bij stage'.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?
Ervaringen en tips delen met ervaringsdeskundige studenten?