Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Wat mag je houden van je inkomsten?

Veel ervaringsdeskundigen met een uitkering hebben vragen over vergoedingen. Logisch, want voor elke regeling gelden andere regels. Denk bijvoorbeeld aan een vrijwilligersvergoeding, Wajong of WIA ( IVA/WGA). 

Vrijwilligersvergoeding

Wel of geen belasting betalen bij een vrijwilligersvergoeding 

Er gelden regels voor een belastingvrije vergoeding. Ook je leeftijd en bijvoorbeeld een vergoeding voor gemaakte onkosten zijn hier onderdeel van. Wil je weten waar je recht op hebt? Op de website van de belastingdienst lees je hierover meer.  

Wajong

Je mag met een Wajong-uitkering werken maar je moet je inkomsten wel opgeven aan de belastingdienst. 

Betaald (vrijwilligers-) werk

Als je van het UWV een Wajong-uitkering krijgt, moet je jouw inkomen uit bijverdiensten of werken bij het UWV opgegeven. Deze inkomsten worden (tot een bepaalde hoogte) verrekend met jouw uitkering. Hoeveel dat is hangt af van het soort Wajong dat je hebt. Er zijn twee soorten Wajong. De oude Wajong van vóór 2010 en de nieuwe Wajong van na 2010. 

  • Met de nieuwe Wajong is het relatief makkelijk om uit te rekenen hoeveel je van je ontvangen uitkering moet terugbetalen. Gebruik hiervoor deze rekenhulp.
  • Wanneer je de oude Wajong hebt is het wat moeilijker, maar hier is ook een rekenhulp voor gemaakt. Bij de oude Wajong zijn er 2 uitzonderingen die ingewikkeld kunnen zijn. Vraag daarom aan de arbeidsdeskundige van het UWV of hij/zij jou wil helpen bij het uitrekenen wat je terug moet betalen of over gaat houden van je loon/vergoeding.
  • Werk je als zelfstandige? Dan heeft dit ook gevolgen voor je Wajong-uitkering. Meer informatie hierover vind je hier

Als je behalve een Wajong uitkering óók een onkostenvergoeding krijgt, is het belangrijk dat je duidelijk vermeldt dat het gaat om een onkostenvergoeding en niet om loon uit arbeid.

Onkostenvergoeding

Een onkostenvergoeding die je krijgt (omdat je bijvoorbeeld vrijwilliger bent) wordt meestal niet gezien als inkomen uit arbeid. Er is een limiet aan de onkostenvergoeding. Kijk op de website van het UWV voor de meest recente informatie hierover. Als jouw onkostenvergoeding hoger is dan de limiet, dan wordt de vergoeding als loon gezien. In die situatie wordt dat loon dan aangevuld door het UWV tot 75% van het minimumloon. 

Let op! Elke wijziging die voor het UWV van belang is om te weten, moet binnen een week worden doorgegeven aan het UWV. Dat kan via de website van het UWV

WIA (WGA/IVA)

Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (wet: WIA)

Deze wet is voor mensen die twee jaar (88 weken) ziek zijn en hierdoor niet of minder kunnen werken. Deze wet is dus van toepassing op mensen die al werkervaring hebben en zijn uitgevallen wegens ziekte. De WIA bevat twee categorieën:

  • WGA: de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. 
  • IVA: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.

Voor beide gelden eigen regels met betrekking tot verrekening bij bijverdiensten. Meer informatie over de WIA vind je op de website van UWV: hier en hier.

Tips

Website ervaringsdeskundige.info

Antwoord

Bekijk ook eens de website van ervaringsdeskundige.info. Hier vind je veel verschillende informatie over verschillende onderwerpen die jou wellicht ook kan helpen, zoals onder andere:

  • In welke sectoren en werkvelden werken de meeste ervaringsdeskundigen?
  • Wat is de waarde van ervaringsdeskundigheid?
  • Wat is een geschikte beloning of betaling?

De website is een samenwerking van Mind, de Patiëntenfederatie en Ieder(in).