Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Hoe een studieplanning jou kan helpen

  • Een studieplanning is voor jou een steuntje in de rug. De planning is een middel, geen doel. Met een planning kan je beter in de gaten houden of je voldoende tijd hebt voor de dingen die je moet doen. En als je te weinig tijd blijkt te hebben, dan kan je nog bijsturen. 
  • Met een studieplanning krijg je ook beter zicht op hoe lang je ongeveer over een taak of opdracht doet. Dit kan je bij een volgende planning helpen.
  • Met een goede planning van wanneer je wat gaat doen, hoef jij je ook minder zorgen te maken over wat je eigenlijk nog zou moeten doen.

Aan slag met een studieplanning

Voor een goede planning is het dus belangrijk dat je weet wat je moet doen, hoeveel tijd dit in beslag neemt en hoeveel tijd je beschikbaar hebt.

  1. Maak een overzicht van wat je moet doen.
  2. Breng in kaart hoeveel tijd je denkt nodig te hebben per opdracht. Houd daarbij rekening met de deadline. Het is belangrijk dat je voldoende (extra) tijd neemt voor de opdrachten die je lastig vindt om te maken. Plan ook tijd in voor het herhalen van bijvoorbeeld het leren voor toetsen/tentamens of examens en niet te vergeten: voldoende pauzes. Zorg daarbij voor een ruimte waar je rustig kan werken.
  3. Kijk hoeveel tijd je hebt. Want afwisseling met andere bezigheden buiten je studie, bijvoorbeeld sport of afspreken met kennissen is belangrijk. Zorg dus voor een goede spreiding over de week en de uren op de dag zelf. Want niet iedereen kan uren lang effectief zijn vanwege fysieke of mentale gesteldheid.   
  4. Check of je uitkomt met je beschikbare tijd die je hebt om je opdrachten uit te voeren. Neem je planning over in je agenda. Bewaar je overzicht. Deze kan je ook een volgende keer helpen met inzichten van wat wel en niet goed werkt.
  5. Reflecteer op je studieplanning. Waar had je meer of juist minder tijd voor nodig? Had je meer tijd nodig dan kan je de extra tijd, die je hebt ingepland, hiervoor gebruiken. Doe dit ook bij de andere dagen. Met een goede regelmatige reflectie zul je zien dat jouw studieplanning steeds beter wordt.

Extra tijd nodig?

Als student heb je rechten. Dit geldt ook voor extra tijd die je nodig hebt voor opdrachten, toetsen enzovoort. Gebruik deze extra tijd en voel je niet bezwaard om de tijd te nemen die je nodig hebt.