Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Informatie over banenafspraak, doelgroepregister en quotumregeling

Deze termen kom je misschien wel eens tegen. Maar wat betekenen deze termen? Op deze pagina leggen we het je uit.

Banenafspraak

Het kabinet wil dat mensen met een arbeidsbeperking vaker een baan bij een ‘gewone’ werkgever krijgen. Daarom heeft het kabinet de banenafspraak gemaakt in samenwerking met organisaties voor werkgevers en werknemers.

Wet Banenafspraak

In 2013 ging het kabinet akkoord met de wet Banenafspraak. Hiermee zijn afspraken gemaakt met sociale partners om extra banen voor mensen met een beperking te creëren. Deze wet schrijft voor dat tegen 2026 er 125.000 extra banen gecreëerd moeten worden bij werkgevers voor mensen met een arbeidsbeperking, waarvan 25.000 banen in de overheidssector.  

Quotumregeling

Wanneer het werkgevers niet lukt om voor het afgesproken aantal banen te zorgen voor mensen met een arbeidsbeperking, dan moeten ze alsnog zorgen voor een minimaal aantal werkplekken (het quotum).  

Doelgroepregister

De mensen voor wie de banen, vanuit de banenafspraak, zijn bestemd staan in het doelgroepregister. UWV beheert dit register. Neemt een werkgever iemand uit het doelgroepregister in dienst, dan telt deze baan mee voor de banenafspraak en de quotumregeling.

Doelgroep doelgroepregister

De mensen die in het doelgroepenregister vallen, zijn vastgesteld op basis van verschillende voorwaarden en regelingen. Dit zijn:

  • mensen die onder de Participatiewet vallen en die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen;
  • (Voormalige) leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) die bij het UWV een beoordeling arbeidsvermogen hebben aangevraagd;
  • mensen met een Wsw-indicatie (sociale werkvoorziening);
  • Wajongers met arbeidsvermogen. Arbeidsvermogen is dat iemand bijvoorbeeld 4 uur per dag kan werken;
  • mensen die op een Wiw-baan of ID-baan werken. De Wiw (voormalige Wet inschakeling werkzoekenden) en ID-baan (voormalig Besluit in- en doorstroombanen) waren bedoeld voor bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt;
  • mensen die een medische beperking kregen vóór hun 18e verjaardag of tijdens hun studie. En die dankzij de banenafspraak het Wettelijke Minimumloon kunnen verdienen met een werkvoorziening (bijvoorbeeld een vervoersvoorziening of een brailletoetsenbord). Hiervoor is een beoordeling werken met een voorziening aangevraagd.

Lees meer over het doelgroepenregister.

Wel of niet in het doelgroepregister?

Het is niet altijd even duidelijk wanneer iemand wel of niet in het doelgroepregister valt. Enkele voorbeelden:

  • Voor mensen in de Wajong geldt dat zij arbeidsvermogen moeten hebben. Als je met een Wajong duurzaam geen arbeidsvermogen hebt dan wordt je per direct uit het doelgroepregister gehaald. (zie ook het Kennisdocument, van het ministerie van SZW, bij vraag en antwoord 33).
  • Wat als je onder meerdere van de bovengenoemde doelgroepen valt? Bijvoorbeeld je hebt een WsW-indicatie en volgens de Wajong geen arbeidsvermogen. Als je een WsW-indicatie hebt, val je onder het doelgroepregister. Dit staat in de Wet financiering sociale verzekeringen, artikel 38b. In dit artikel staat expliciet dat als er duurzaam geen arbeidsvermogen is, dat dan de grondslag volgens de Wajong eindigt. Maar dat doet niets af aan de andere grondslagen die dan nog mogelijk zijn, zoals de Wsw-indicatie.

Het is misschien vreemd dat er mensen in het doelgroepregister kunnen staan die beoordeeld zijn als iemand 'zonder arbeidsvermogen'. Dit komt waarschijnlijk niet heel vaak voor. Maar het is dus wel mogelijk, zoals:

  • iemand in de Wajong zonder arbeidsvermogen kan een Wsw-indicatie hebben.
  • of (ex-)leerling zijn van het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs.
  • of vóór de 18e verjaardag of tijdens studie vóór de 30e verjaardag een beperking hebben en alleen met een voorziening van UWV of gemeente het wettelijk minimum loon of meer kan verdienen. Dus als je in zo'n situatie zit en in het doelgroepregister wilt, dan is dat waarschijnlijk mogelijk.

Actuele informatie

Let op dat regelgeving en specifieke criteria kunnen veranderen. Raadpleeg voor de meest actuele en gedetailleerde informatie de officiële bronnen of instanties die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van deze regelingen.