Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Let op: vooraankondiging

De ESB-regeling wordt verlengd tot 2027. Dat schrijft de minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen 13 juni 2023 aan de Tweede Kamer. Wanneer de Tweede Kamer akkoord is kan de regeling per 1 oktober 2023 in werking treden en de trajecten starten per 1 januari 2024.  

Informatie over de ESB-regeling

Wanneer je vanwege je beperking niet terecht kunt in het reguliere onderwijs, maar wel graag een vak wil én kan leren dan kan de ESB-regeling je daarbij helpen. Met deze regeling wordt je individueel begeleid: het ESB-traject. Het doel is dat je een beroepsopleiding op mbo-niveau afrond en een baan kunt vinden die bij jou past. Dit kan vanuit het vso, het vmbo of het mbo. De kosten van de (extra) begeleiding en het onderwijs komen ten laste van de subsidieregeling ESB.

Waar kan je terecht voor een ESB-traject?

Een ESB-traject duurt maximaal drie jaar en zeven maanden. De trajecten worden uitgevoerd door de scholingsinstellingen:  Bartiméus, Heliomare en Pluryn (gezamenlijk: REA College) en EEGA Plus.

Deze instellingen bieden speciaal beroepsonderwijs, waarin je als jongere kan toewerken naar een erkend diploma of deelcertificaten. Dit kan een oplossing zijn wanneer je ernstige scholingsbelemmeringen ervaart die samenhangen met jouw beperking. Het onderwijs wordt verzorgd op mbo-niveau op maat. Hier worden de reguliere programma’s van de roc‘s, aoc’s en leerwerkbedrijven gecombineerd met speciale begeleiding gericht op de overstap naar werk. Hierdoor kan je als jongere met beperkte kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt tóch een beroepsopleiding afronden en werken op een baan die bij je past.

Voorwaarden voor toelating

Voorwaarden voor toelating zijn:

  • je ouder bent dan 18 jaar
  • je geen WAO of WIA uitkering krijgt
  • je nog geen diploma hebt op mbo-niveau 2 of hoger

Je kan alleen een opleiding volgen als door UWV is vastgesteld dat:

  • je een vakopleiding nodig hebt om aan het werk te komen.
  • je deze opleiding niet in het reguliere onderwijs kan volgen.
  • je in staat bent om de opleiding met goed gevolg af te ronden.
  • Er geen zwaarwegende (medische) beperkingen zijn die het onmogelijk maken de opleiding succesvol af te ronden.

Studenten hebben meestal één of meer van de volgende beperkingen:

  • een ernstige motorische beperking
  • een chronische ziekte
  • een energetische beperking
  • een visuele of auditieve beperking
  • een psychische beperking
  • een neurologische stoornis, zoals autisme of hersenletsel  

Aanvraag en indicatieproces

Voor de aanvraag en het indicatieproces moet je verschillende stappen doorlopen. Zo moet het UWV altijd een indicatie ernstige scholingsbelemmeringen afgeven om in aanmerking te komen voor een ESB-traject. De gemeente treedt op als opdrachtgever. Als verantwoordelijke voor de uitvoering van de Participatiewet moet de gemeente op een aantal onderdelen uitdrukkelijk toestemming geven: bij de intake, het advies van de scholingsinstelling, de inzet van de diagnose en de aanvraag van de indicatie bij UWV. Meer informatie over de aanvraag en het indicatieproces kan je opvragen bij REA College en EEGA Plus.

Is deze regeling voor jou van toepassing> Wijs dan jouw studiebegeleider op deze mogelijkheid.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?